RICH PERRY - PROGRESSION

Artiest info
Website
facebook
Label : SteepleChase
Distr. : Xango
 

Rich Perry (1955) is een tenorsaxofonist uit Cleveland, Ohio, hij woont en werkt in New York sinds 1976. Hij wordt vooral geroemd door zijn fraaie toon en harmonische kwaliteiten. Hij toerde met het Glen Miller Orch. En de Thad Jones/Mel Lewis Orch., met The Vanguard Jazz Orchestra speelt hij iedere maandagavond in The Village Vanguard in New York. Als leider maakte hij inmiddels 28 albums, het merendeel voor SteepleChase, als sideman en solist speelde hij op meer dan 100 albums, zoals met het George Mraz Quartet, het Maria Schneider Orch, Gary Versace, Fred Hersch, Paul Bley e.v.a.

Op dit album wordt Perry begeleid door zijn vaste crew : Gary Versace (piano), Jay Anderson (contrabas) en John Riley (drums). Van de 11 nummers zijn er 6 geschreven door Perry, 2 van Riley, 1 van Versace, 1 van George Mraz en 2 van Michael Brorby, een oude vriend van Perry, ooit begonnen als drummer maar vooral bekend als opname technicus, tijdens de pandemie sloten de studio’s en begon hij te componeren. Het album opent met “Progression”, hier horen we onmiddellijk de kracht en de modus operandi van dit quartet. Gelijk horen we ook de afwijkende manier waarop zijn melodieën opbouwt, het is zijn handelsmerk, zijn muzikale lijnen gaan nooit daarheen waar je ze verwacht, ze brengen de luisteraar op het verkeerde pad.

Hier gebruikt hij Cole Porter’s Everything I love dat hij al improviserend omwerkt tot een totaal afwijkende compositie. “Blind Faith” geschreven door Riley begint met een stapeling van blok akkoorden van Versage voordat Perry invalt, natuurlijk volgt er een drumsolo, de drummer schreef het tenslotte. “Rebirth” van Versace doet denken aan het Quartet van Keith Jarrett met Charlie Haden en Dewey Redman uit de jaren ’70, een van mijn favoriete groepen, een groot compliment dus. De eerder genoemde Michael Brorby schreef “Gotta Blues One”, inderdaad een blues en “The Road Ahead” een echte swinger. Allemaal prima composities evenals alle anderen die ik hier niet bespreek, kortom dit album is een echte aanrader van een geweldige saxofonist.

Jan van Leersum.